Missä asbestia on?

Mistä asbestia voi löytyä?

Asbesti on yleisnimitys tietyille kuitumaisille silikaattimineraaleille, joita löytyy Suomenkin maaperästä. Asbestipitoisia rakennusmateriaaleja on Suomessa käytetty jo 1920-luvulta lähtien, mutta eniten niitä käytettiin 1960- ja 1970-luvuilla. Myös ennen 1920-lukua rakennetuissa taloissa voi olla asbestivaara, sillä asbestipitoisia materiaaleja on voitu lisätä jälkeenpäin tehtyjen remonttien yhteydessä.

Asbesti sairastuttaa vuosittain noin tuhat suomalaista

Asbestia käytettiin rakennusmateriaalina ennen sen kieltämistä niin omakotitaloissa kuin kerrostaloissa muun muassa sen erinomaisen tulenkestävyyden takia. Asbestia on käytetty etenkin keittiöissä ja kylpyhuoneissa sekä lämpö-, putki- ja sähköeristeinä.

Asbesti on todettu hengenvaaralliseksi, sillä se kerääntyy keuhkoihin aiheuttaen parantumattomia hengityselinsairauksia. Pölylle altistuminen voi aiheuttaa mm. keuhko- tai vatsakalvonsyöpää. Sairaudet puhkeavat usein vasta pitkäaikaisen altistumisen myötä, jopa kymmeniä vuosia itse altistumisen jälkeen. Asbestipölyä ei erota silmämääräisesti eikä se myöskään ärsytä hengitysteitä altistumisen yhteydessä. Jo keuhkoihin kerääntynyttä pölyä ei saa poistettua, siksi se on erityisen vaarallista. Monet rakennusalalla ja asbestiteollisuudessa työskennelleet ovat saattaneet aiempina vuosikymmeninä, asbestin kulta-aikaan, altistua vaaralliselle pölylle. Asbesti sairastuttaa vieläkin vuosittain noin tuhat suomalaista, ja asbestille on altistunut jo noin 200 000 henkilöä Suomessa.

Asbestille altistutaan yleensä erilaisten purkutöiden yhteydessä. Asbestipitoisia materiaaleja esiintyy rakennusten julkisivuissa, sisätilojen pintamateriaaleissa ja mahdollisesti myös rakenteiden sisällä. Yleisimpiä rakennusmateriaaleja, jotka voivat sisältää asbestia ovat mm. vesi- ja lämpöputkien putkieristeet, rakennuslevyt ja väliseinät, laattojen kiinnitys- ja saumauslaastit, muovimatot, kattomateriaalit sekä tietyt maalit, kipsit ja liimat. Asbestimineraaleja ovat valkoinen asbesti (krysotiili), ruskea asbesti (aktinoliitti, antofylliitti, amosiitti), sininen asbesti (krokidoliitti) sekä tremoliitti.

Lainsäädännön muutoksella asbestista eroon vähitellen 

Asbestitöihin liittyvä lainsäädäntö uudistui vuoden 2016 alussa. Uuden lainsäädännön mukaan kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa kohteissa tulee tehdä asbestikartoitus ennen kuin purku- tai saneeraustyöt voidaan aloittaa. Suomessa asbestipurkutyöt ovat olleet luvanvaraisia jo vuodesta 1988 lähtien, ja vuonna 1994 asbestin käyttö kiellettiin rakentamisessa kokonaan. Ulkomailta tuoduissa materiaaleissa voi tosin vielä olla asbestia, sillä kaikkialla sitä ei ole vieläkään kielletty.

Asbestikartoituksessa on paikallistettava purettavassa kohteessa oleva asbesti, selvitettävä asbestin määrä ja laatu sekä selvitettävä rakenteissa olevan asbestin ja sitä sisältävien materiaalien pölyävyys niitä käsiteltäessä ja purettaessa. Varsinaista asbestipurkutyötä saa tehdä vain asbestipurkutyöluvan omaava henkilö tai yritys. Työluvan omaavat yritykset voi halutessaan tarkistaa aluehallintoviraston pitämästä rekisteristä.

Analysoimme asbestinäytteet huippulaboratorioissamme

Ethän koskaan yritä purkaa asbestia itse oman ja muiden turvallisuuden vuoksi, vaan ota yhteyttä alan ammattilaiseen. Yksinkertaisissa tilanteissa on oikeutettua ottaa näyte itsenäisesti jatkotutkimuksia varten. Me AsLabilla huolehdimme asbestinäytteiden analyysin, jonka tulosten pohjalta purkusuunnitelmaa tai muuta remonttia voidaan lähteä toteuttamaan turvallisesti.

TILAUSVAHVISTUS

YksityinenYritysasiakas

SaloMikkeli

ota yhteyttä

Asbestinäytteiden tulosten
tiedustelu: raportit@aslab.fi

02-770 7901 / 044 727 0773

Myynti ja neuvonta

046 550 6913

Tiedustelut ja kyselyt
sähköpostitse osoitteesta
info@aslab.fi

Tiedustelut ja kyselyt
sähköpostitse osoitteesta
info@aslab.fi

Asbestikartoitukset
046 550 6913